Ugrás a fő tartalomra

Mit olvasok? Utas és holdvilág

Felkérését kaptam, hogy 7 napon át 7 könyvet osszak meg kedvenc olvasmányélményeim közül. Ma Szerb Antal Utas és holdvilágát hoztam nektek. Hogy miért szeretem? S miért olvastam el 16 éves korom óta két-három évente újra? Mert mindig mást mond nekem! Művészettörténeti tanulmányaim újbóli felidézésében is segít, hogy Itáliát az ő szemén keresztül lássam. Misztikum, kultúra, szerelem, emberi kapcsolatok, jóság, gyarlóság, pont az jelenik meg Szerb Antal világában, amit én is gondolok a művészetről, az irodalomról, a fájdalomról, a barátságról. Az 1937-ben íródott könyv főhőse Mihály, egykori bölcsész, aki apja kereskedelmi cégénél dolgozik. Nászútra indul feleségével Erzsivel Itáliába, amikor is az utazás során feltörnek belőle a régi-régi emlékek, amelyekről azt hiszi rég elfelejtette őket, s feleségét faképnél hagyva tinédzserkori álmai nyomába ered. Azonban az utazás egyfajta bujdosás, benne van a veszendőség érzés, a szomorúság, megrohanják a régi emlékek, ideálok, szerelmek, barátságok érzései. 
Sokáig az író Szerb Antal egy fajta önvallomásaként, önéletrajzaként értelmezték, mert sok a párhuzam az életével. Azonban ennél sokkal több és ezért szeretik ennyien ezt a regényt. Mert a korszak leírásán túl parabola és feltevődik a kérdés, hogy visszahozhatjuk-e, ami szép, ami elmúlt? A múlt nyomába eredve visszanyerjük-e régi önmagunkat? Vagy valami teljesen mással szembesülünk és esetleg csalódás vár ránk? Az emlékeink sokfélék és egészen másképp emlékezünk ugyanazokra a dolgokra. Régi szerelmekre, barátságokra, kalandokra, kötődésekre. Mindenkinek ajánlom, aki még nem olvasta és annak is, aki már igen, mert minden alkalommal mást mond. Nagyon sok nyelvre lefordították, külföldön is nagyon kedvelt és sikeres mű. Tudjuk mi ezt lassan száz éve, hisz azóta rajongunk ezért a regényért, hogy megjelent. 

Kocsis Nagy Noémi 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…