Ugrás a fő tartalomra

Mit olvasok? Totális kábulat, Drogok a Harmadik Birodalomban

Felkérést kaptam a facebookon, hogy egy könyves játékban hét napon keresztül osszak meg olvasmányélményeket. ELTE-s művészettörténész végzettségemből kifolyólag nem csak a művészet története, de a történelem is érdekelt mindig. A könyv, amelyet Norman Ohler írt, aki egyébként író, a Harmadik Birodalomba vezet minket, ahol a drogok használata napi szinten volt. 
Azonban nem a diktatúra találmánya, hanem bőven merítkeztek a tízes, húszas évek drogparadicsomaiban a mesterséges gyönyörből azok az festők, írók és költők, akiknek az életművét úgy csodáljuk, s akikről a művészettörténészek, irodalomkritikusok ódákat zengenek. Ennek ismeretében a kánonok, amelyek meghatározzák a XX. század esztétikáját, művészettörténet írását más megvilágítást nyernek. A drogokat úgy árulták, mint a cukrot és a XX. század Berlinjében nem volt olyan buli, amiben ne használták volna. Amikor a náci párt hatalomra kerül szinte természetes, hogy a katonáknak a bevetésekhez drogokat adnak az orvosok. Ezzel győzve le a félelmet, a borzalmas fáradtságot,amelyet a harci bevetések során érezhettek. Ennek fényében nem is lehet azon csodálkozni, hogy a legújabb kutatások szerint a jelenlegi USA-ban a Ritalin nyugtató már nem csak a hiperaktív gyerekek gyógyszere, de minden átlagtól eltérő, különleges, nyugtalan, "kezelhetetlen" ember szere, melyet szünetekben az ápolónők adnak. Vagyis semmi sem változott. Légy vidám és olvass! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…