Ugrás a fő tartalomra

Mit olvasok? A funtineli boszorkány

Felkérést kaptam Kleind Lászlótól-tól, hogy hét napon át osszam meg hét olvasmányélményemet. Hogy legyen egy erdélyi is, hát Wass Albertet választom, akit nagyon szeretek. Noha sokáig vitatták a létjogosultságát, s megvádolták azzal, hogy háborús bűnös, valójában nem. A hamis vádakkal szemben az igazság az: a jogos fegyvertartási engedélyével a vagyonukat fosztogató, házukba betörőkre lőttek rá. Szerencsére az irodalomtörténet kezdi elismerni, s noha Nyáry Krisztián irodalomtörténész lektűr szerzőnek nevezi, ennél sokkal több. Könyvei olvasmányosak, izgalmasak, veretesek és egy román véleményt olvasva, a Funtineli boszorkány, az egyik legszebb könyv, ahol románokról is írt egy nem román szerző. Románra is és sok más nyelvre lefordították, miután az író az USA-ba disszidált, amikor háborús bűnösnek kiáltották ki. 
Az erdélyi táj, amelyen játszódik a történet valójában apai Nagymamám szülőhelye, a Szalárd patak és környéke, a Maros völgye, a sűrű zöld fenyőerdők, a csodálatos hegyek, ahol a Nagymamám lányként kézzel fogta a pisztrángot a tiszta patak vízben. És ahol a második világháborúban harcoló Nagyapámat megismerte.  Ezen a környéken volt a dédapám erdész és vadász a Bánffy bárónál, s a fegyverviselés minden férfi napi rutinjának része volt, ha olyan munkát végzett. Ez a könyv az egyik leglenyűgőzőbb regény, amit olvastam, s amikor már be lehetett szerezni a rendszerváltás környékén, a Nagyapám esténként hangosan olvasott fel belőle a Nagymamámnak, az ágya szélén ülve, a meleg szobában. Csodálatos tájleírásai, erkölcsisége, megható története miatt egyedi. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…