Ugrás a fő tartalomra

OSZK programok: Ludas Matyi a rendszer szolgálatában, Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak, Millenium Ezredéves álmok

Kedves Olvasó!

A blogom böngészése mellett kövess írói oldalamon is, hogy értesülj az újdonságokról!
Kocsis Nagy Noémi írói oldal: 
https://www.facebook.com/Kocsis-Nagy-No%C3%A9mi-%C3%ADr%C3%B3i-oldal-969419693145742/


Ludas Matyi a rendszer szolgálatában

KönyvTÁRlat
2016. április 14., csütörtök, 16.30
VI. emeleti Díszterem

Folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat. Az április 14-iki rendezvény a Ludas Matyi című szatirikus hetilap politikai propagandában betöltött szerepével foglalkozik.

Program:

16.30: Takács Róbert Reakczy Jóskától a Jucika kalapjáig – Humor és karikatúra az államszocializmusban című előadása
17.30: Ludas Matyi hírekben és tv-híradókban. Archív filmek vetítése.

Kamaratárlat az ’50-es, a ’60-as és a ’70-es évek Ludas Matyi számainak emblematikus karikatúráiból és címlapjaiból.

A belépés díjtalan!

További részletek
Dunán innen, Dunán túl

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. április 15., péntek, 13 óra
VI. emeleti kiállítótér

Az OSZK, a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár (UKB), az Irodalmi Tájékoztató Iroda (LIC), és a pozsonyi Comenius Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke tisztelettel meghívja Önt a Dunán Innen, Dunán Túl… Szlovák–magyar és magyar–szlovák párbeszédek a fordításirodalomban című kiállítás megnyitóünnepségére.
A tárlat a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rendezvényeihez kapcsolódik.

További részletek
Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. április 19., kedd, 11 óra
V. emeleti kiállítótér (Ereklyetér)

Izrael Állam Budapesti Nagykövetsége és az OSZK tisztelettel meghívja a zsidó emberek Izrael Földjéhez (Eretz Ysrael), a héber nyelv, írás és a zsidó irodalom bölcsőjéhez való kötődését bemutató vándorkiállítás 2016. április 19-én 11 órakor kezdődő megnyitójára.

A kiállítás megnyitó ünnepségén való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a jelentkezéseket a pr@oszk.hu e-mail címen várjuk április 15-ig!
A belépés regisztrált vendégeinknek ingyenes!

A program a Budapest Art Week Fesztivál (2016. április 19–24.) keretein belül valósul meg. A kiállítás a későbbiekben 400 forintos látogatójegy ellenében vagyBudapestArtWeek karszalag birtokában tekinthető meg!

További részletek
Ezredéves Álmok

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. április 20., szerda, 15 óra
VII. emeleti Katalógustér

120 évvel ezelőtt, 1896-ban ünnepelte Magyarország a honfoglalás ezeréves évfordulóját, melynek keretében országszerte rendeztek ünnepségeket. Az ünnepi év legkiemelkedőbb programja a Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás volt, melyet a Városligetben csaknem 520 ezer négyzetméternyi területen állítottak fel. Ezt az eseményt kívánja bemutatni kiállításunk.

További részletek
Szép Magyar Térkép 2015

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS
2016. április 1 – április 30.
VI. emeleti Díszterem


Szép Magyar Térkép 2015 pályázatra összesen 29 pályaművel jelentkeztek alkotóik. A tárlat az elmúlt év legszebb térképeit mutatja be. A versenyre beérkezett térképészeti alkotások jelentős része turisztikai célokat szolgál, főként a magyarországi természeti és történelmi értékeket mutatja be.

További részletek

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

Magyar szecesszió, Kós Károly

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com
A cikk semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Beleértve a cikk logikai felépítését is, mert erre is találtam példát! Köszönöm!

Halottak napján és a Reformáció Napján szeretnélek meglepni Benneteket kedves olvasóim, egy számomra oly kedves építész Kós Károly életművével. Hogy hogyan függ össze a kettő? Úgy, hogy Kós Károly áttért lutheránusról református vallásra, ami az erdélyi magyarság megmaradásának az egyik legfontosabb bástyája volt és ma is az.
A reformáció a Biblia nemzeti nyelvekre való lefordításával folytatódott, az után a bátor cselekedet után, amit Luther Márton tett, aki 1517. október 31.-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, tiltakozását fejezve ki a búcsúcédulák árusítása ellen, valamint kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát is.
Tulajdonképpen Kós Károly élete, még ha nem is volt ennyire harcos személyiség, mint Luther, abból a folytonos munkából áll, aminek c…