Ugrás a fő tartalomra

Programajánló: OSZK kiállítások, konferenciák


Kedves Olvasó! 
Kövess új írói oldalamon is: 
Kocsis Nagy Noémi írói oldal: 

https://www.facebook.com/Kocsis-Nagy-No%C3%A9mi-%C3%ADr%C3%B3i-oldal-969419693145742/
„Cinkos akusztika”– színház és cenzúra

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. január 21., csütörtök, 18 óra, Díszterem

Mészöly Miklós a hatvanas évek végén úgy látta, ha a próza cinkos akusztikájú stílussal szerelkezik fel, akkor provinciális összeborulás jellemez majd minket, kis népek kis irodalmát olvasókat, befogadókat. Az államszocialista évtizedek színházában a cinkos akusztika olvasási metódusának megfelelője egy sajátos, a cenzúrát összekacsintva megkerülő nézési technika: a színházi kettős beszéd technikája. Erős és összetartó közönséget feltételezve a színpadon játszódó eseményeknek, jeleknek azonnal két jelentése képződött meg. Egy látható és egy tudható.

Program: 18.00 Jákfalvi Magdolna egyetemi tanár Kettős beszéd című előadása
19.00 Ódry Színpad: A Sütemények Királynője című színdarab
Kapcsolódó tárlat!

A programra az NKA támogatásának köszönhetően a belépés ingyenes!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
A magyar kultúra napja

2015. január 22., péntek

Az Országos Széchényi Könyvtár minden évben rangos eseményekkel, látogatóink számára nyílt nap keretében köszönti egyik legfontosabb nemzeti ereklyénk, aHimnusz születésnapját.

Programok:
Nyílt nap az Országos Széchényi Könyvtárban
11 és 15 órakor könyvtári körséta
Könyvtárlátogatásra invitáljuk vendégeinket. A látogatás során bemutatjuk a könyvtár épületét, történetét, megtekinthetők a különböző szintek, a könyvtári gyűjtemények, az olvasói termek.
12 és 16 órakor tárlatvezetés a Propaganda az I. világháborúban című kiállításon. A látogatók részére a kiállítás kurátorai (Katona Anikó, Rózsafalvi Zsuzsanna és Boka László) tartanak szakvezetést.

Kétnapos interdiszciplináris nemzetközi konferencia a Propaganda az I. világháborúban című nagykiállításhoz kapcsolódóan a Díszteremben.

A Propaganda az I. világháborúban című kiállításhoz kapcsolódóan az Országos Széchényi Könyvtár Propaganda – történelem, művészet és média az első világháborúban címmel2016. január 22–23-án rendezi meg nemzetközi tudományos ülésszakát. A kétnapos konferencia három nagyobb tudományágban, a történelem, az irodalom- és a művészettörténet interdiszciplináris közegében zajlik. A rangos előadók az első világháború művelődéstörténete, valamint az irodalom, a történelem, a sajtó és a propaganda jelenségei, működése felől közelítik meg témáikat. A tudományos ülésszak titkárai: Boka László, ifj. Bertényi Iván, Katona Anikó.

A magyar kultúra napja alkalmából a programokon való részvétel ingyenes!

További részletek
Bíró László emlékkiállítás

KIÁLLÍTÁS
2016. február 6-ig

Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának életét és munkásságát bemutató emlékkiállításunk VII. emeleti Katalógustérben még néhány hétig látható. A korábban a milánói expó magyar pavilonjában bemutatott tárlat bemutatja az olasz Montegrappa limitált szériás íróeszközeit, és Megyeri Gábor fiatal magyar feltaláló világszabadalmát, a négy színváltós töltőtollat is.

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2016. március 20-ig

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására. Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet. Arra a kérdésre keressük elsődlegesen a választ, hogy hogyan működött a propaganda a Monarchia magyar felében, milyen technikákkal igyekeztek fenntartani hazánkban a háborús lelkesedést, s milyen médiumokat használtak ehhez száz évvel ezelőtt. Látogatóink a kiállítást 800 Ft-os egyéni jegy és 400 Ft-os csoportos jegy ellenében tekinthetik meg. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

Magyar szecesszió, Kós Károly

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com
A cikk semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Beleértve a cikk logikai felépítését is, mert erre is találtam példát! Köszönöm!

Halottak napján és a Reformáció Napján szeretnélek meglepni Benneteket kedves olvasóim, egy számomra oly kedves építész Kós Károly életművével. Hogy hogyan függ össze a kettő? Úgy, hogy Kós Károly áttért lutheránusról református vallásra, ami az erdélyi magyarság megmaradásának az egyik legfontosabb bástyája volt és ma is az.
A reformáció a Biblia nemzeti nyelvekre való lefordításával folytatódott, az után a bátor cselekedet után, amit Luther Márton tett, aki 1517. október 31.-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, tiltakozását fejezve ki a búcsúcédulák árusítása ellen, valamint kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát is.
Tulajdonképpen Kós Károly élete, még ha nem is volt ennyire harcos személyiség, mint Luther, abból a folytonos munkából áll, aminek c…