Ugrás a fő tartalomra

Ekker Éva: Sarki tűz novellák könyvajánlópublioboox.com/hu_HU/sarki-tuz
Ekker Éva Sarki tűz című novelláskötete nemrégiben jelent meg a Publio Kiadónál, amivel a kötet szerzője megtisztelt és elküldött nekem véleményezésre. 
Tizenhárom különböző történetet foglal magába a könyv, változatos, fordulatos, gondolatébresztő írásokat. Kedvem szerint válogattam belőle, novellás kötetek esetében így szoktam eljárni, ott mindig a tartalomjegyzékben foglalt címek alapján, hangulatom szerint olvasok. Ennek megvan az az előnye, hogy más könyvekkel ellentétben az olvasás módja nem lineáris, azaz az elejétől a végéig, hanem tetszőleges. Kezdheti az ember hátul és befejezheti elől, kiindulhat a közepéről, hogy a vége fele haladjon, vagy előre és így tovább. Én is így tettem most. Elolvastam a Láncreakció, a Jing-Jang, a Kütyű és a címadó Sarki Tűz novellákat és tovább folytatom majd a többivel. 
Minden novella valóban meglepő, fordulatos. Az író belevisz egy izgalmas, különös, nyomasztó, vagy éppen békés hangulatba, hogy aztán valami teljesen váratlan következzék be, amire egyáltalán nem számítottunk. A jó az, hogy ezek a történetek semmilyen más eddig általam olvasott novellára nem hasonlítanak, teljesen önálló belső világba utazhatunk általa. Nekem eddig a Láncreakció című novella tetszett a legjobban, a könyv fülszövege szerint "Modern Hamumpipőke mese", de én azt gondolom, hogy ennél sokkal több. Egy az életet alaposan ismerő, az emberi jó és gyarló tulajdonságokat megtapasztalt író szemszögéből látjuk egy szorgalmas és lelkiismertes, de nem feltétlenül mindig, mindenben szerencsés lány Miranda életének egy napját. 
A történet érdekessége az, hogy, mint a filmekben oly sokszor bevált módon ugyanazt a történetet, az eseményeket, az úgymond véletleneket és összefüggéseket más-más szereplők szemszögéből mutatja be, akik mind ennek a történetnek a részei. A novella különböző érzelmeket vált ki belőlünk, együttérzünk és izgulunk Mirandáért, mert új cipője  feltörte  a lábát és elképzeljük, ahogy véres lábbal sántikál. 
Magával vívódik, mint mindannyiunk, hogy megkapja az áhított állást, azok után, hogy évekig járt korábban állásinterjúkra és elégedetlen a mostani helyén, ahol a kirúgás veszélye fenyegeti. A többi szereplő élete sem makulátlan, nem fekete vagy fehér. A jóság, a tisztesség harcol a gyarlósággal, az árulással, az önzéssel. Szokták mondani, hogy mindenki elnyeri a méltó jutalmát, legalábbis a népmesei igazság szerint, de ebben a történetben is. Azért jó írni és azért jó olvasónak lenni, azaz mindkét oldalon állni, mert az ember azokat a dolgokat, amelyekkel mindennap szembenéz és olykor égbekiáltóan igazságtalannak érez, mint ebben a novellás kötetben is válaszként, megoldásként, vigaszként találja meg. Azaz válaszokat talál az akár őt égető kérdésekre. Vigaszt a szomorúságokra. Megoldást a saját életében előforduló problémákra. 
A kötetet jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeret olvasni és szeret gondolkodni. 
Vigyázat az olvasás súlyosan károsítja a tudatlanságot! :)

Kocsis Nagy Noémi
Publio Kiadói oldal 1: 

Publio Kiadói oldal 2: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

Magyar szecesszió, Kós Károly

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com
A cikk semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Beleértve a cikk logikai felépítését is, mert erre is találtam példát! Köszönöm!

Halottak napján és a Reformáció Napján szeretnélek meglepni Benneteket kedves olvasóim, egy számomra oly kedves építész Kós Károly életművével. Hogy hogyan függ össze a kettő? Úgy, hogy Kós Károly áttért lutheránusról református vallásra, ami az erdélyi magyarság megmaradásának az egyik legfontosabb bástyája volt és ma is az.
A reformáció a Biblia nemzeti nyelvekre való lefordításával folytatódott, az után a bátor cselekedet után, amit Luther Márton tett, aki 1517. október 31.-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, tiltakozását fejezve ki a búcsúcédulák árusítása ellen, valamint kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát is.
Tulajdonképpen Kós Károly élete, még ha nem is volt ennyire harcos személyiség, mint Luther, abból a folytonos munkából áll, aminek c…