Ugrás a fő tartalomra

Egri Zsanna: Mini interjú Kocsis Nagy Noémivel

Kedves Olvasóim!
Ma egy igazán elkötelezett embert mutathatok be, akinek az életét az írás és a művészet tölti be, így inkább erről szeretne beszélni, mint a magánéletéről. Igazán sokoldalú emberként ismertelek meg, aki izgalmas könyvei mellett még gasztronómiával, művészetekkel is foglalkozik. Tulajdonképpen mi a műfajod?
Mint írónak a krimi. Azonban ez így nem fedi le teljesen az igazságot, mert a Fény és förtelemben, A kék macskában, a Fenevadak Erdélyben és A Tündérherceg könyveimben, az olvasók számos izgalmas dologgal találkoznak, amelyek az én speciális mixeim, mint nyomozás, erotika, kéjgyilkosság, intrika, kulináris élvezetek, gasztronómia és sok kultúra, mint építészet, festészet, vagy szobrászat.
 Mióta írsz?
Gyakorlatilag gyerekkorom óta, kezdetben naplót, kis történeteket, novellákat, műelemzéseket, olvasónaplót, az egyetem alatt tananyagszerű jegyzeteket, művészettörténeti értekezéseket, katalógusjegyzékeket, tananyagot és 2011 óta blogot. Kettőt. Az Artificium és Gerda Green könyveket, ami fő profilom és az Artis a sütés-főzés művészetét. 2014. óta vagyok a Publio Kiadó szerzője, először 2014. április 27-én mutatkoztam be XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválon, legutóbb 2015. június 10-én a MÜSZI-ben, ahol a Fenevadakkal találkozhattak az olvasóim. Legközelebb 2015. október 14-én lesz előadásom a soroksári Fehér Asztal társaságban, ahol betűtörténeti előadást és Fenevadak Erdélyben könyvbemutatót tartok.
  Mesélsz egy keveset magadról?
1975-ben születtem Kolozsváron. A tanulmányaim nagy részét Budapesten végeztem, az ELTE művészettörténet, kulturális menedzser szakán fejeztem be. Egyetemi diplomáim után festménybecsüs is lettem és tíz évet galériákban töltöttem el a műkereskedelemben. Gyakorlatilag az egyetem alatt is dolgoztam már, számos kiállítást rendeztem, nyitottam meg és művészekről írtam. 2001 óta tanítok a KREA Kortárs Művészeti Iskolában. Kezdetben, mint grafikatörténet és betűtörténet tananyagokat író és oktató tanár, 2007 óta, mint szakdolgozati konzulens is, amely munkám évente 3-16 végzős diák munkáját ellenőrzi. Férfi kollégáim mellett egyetlen nő vagyok a diploma bizottságban, az igazgatónő mellett. Legkülönfélébb témákban, mint tipográfia, design történet, reszponzív design, képernyőre tervezés, rajzfilmkészítés, okos órák, könyvkiadás és sok más érdekességről kell véleményt alkotnom, az első leütéstől a könyvszerűen megtervezett dolgozat lezárásáig.
Hol olvashatnak még a műveidről az olvasók?

Három oldalon is megtalálható vagyok:

Kiadói oldal 1
http://publioboox.com/kocsisnagynoemi
Kiadói oldal 2
http://publioboox.com/gerdagreen
Artificium és Gerda Green könyvek szakmaioldal
https://www.facebook.com/pages/Artificium-%C3%A9s-Gerda-Green-k%C3%B6nyvek/273496889383498

További sok sikert kívánok a munkádhoz!

Egri Zsanna

http://xn--szvtitkok-h5a.blogspot.hu/…/mini-interju-kocsis-…
http://xn--szvtitkok-h5a.blogspot.hu/p/mas-irok-tollabol-ko…

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…