Ugrás a fő tartalomra

7+1 tipp, ha elakadsz az írással Hegyesi-Kovács Katalin cikke

Hegyesi - Kovács Katalin író, jobb agyféltekés kreatív írás tréner.
Kedves Olvasóim! Ma Hegyesi - Kovács Katalin írót látom vendégül a blogomon, amely munka a keresztblogolás egy következő lépése. Mivel mindannyian sokat dolgozunk, úgy tudjuk egymás munkáját segíteni, inspirálni, hogy megosztjuk egymás írásait a saját felületünkön ezzel is teret adva az alkotásban való továbblépéshez, egymás könyveinek megismeréséhez. 


A szerzőről: Hegyesi-Kovács Katalin író, jobb agyféltekés kreatív írás tréner, számos mese és novella szerzője. A független könyvkiadás elkötelezett híve, aki hisz abban, hogy korunk technikáját okosan kihasználva minden író eljuthat az olvasóihoz. Videós riportjait, írással kapcsolatos további cikkeit keresd a talentummobile.hu oldalon!

7 + 1 tipp, ha elakadsz az írással
Ismered azt az érzést, amikor már alig várod, hogy a billentyűzet elé ülj? Hogy gyorsan megírhasd mindazt, ami a képzeletedben megszületett?

Akkor biztos ismered azt az érzést is, amikor mindez nem történik meg veled. Amikor hiába ücsörögsz a monitorral szemben, nem tudsz belekezdeni az írásba. Vagy amikor le se ülsz az üres papír elé, mert tudod: nem fog menni az írás. Amikor – bár szereted a történeteid – nem tudod folytatni a regényed.
Először is: nyugodj meg! Hidd el, ez minden íróval előfordul. Néhány bevált tipp azonban segíthet, hogy tovább lendülj ezeken az időszakokon.

1 tipp: Megelőzés

Sok olyan írót ismerek, aki úgy kezd bele a regényírásba, hogy egyszerűen „beleszeretett” egy karakterbe. Vagy megtetszik neki egy szituáció, és abból indítja el a történetét. Esetleg a fantáziája olyan erős, hogy elkezdi leírni az ott született képeket. Aztán a történet egy szintjén törvényszerűen elakad az írással. Félreértés ne essék, a jó regényhez elengedhetetlen a jó karakter, a szárnyaló fantázia, és jónéhány izgalmas szituáció.
De ez önmagában még kevés.
Mielőtt nekiállsz írni, mindenképpen tervezd meg a regényed fő ívét, vagy legalább tudd, honnan hová szeretnél eljutni a történettel. Ez nagy segítség lesz, amikor elakadsz az írásban, de ez lesz az alapja a regény átnézésének, ön-korrektúrájának is. Általában: legyen egy célod, egy ív, egy gondolati folyamat, amit végigviszel a történeten. E nélkül hamar elakad a gondolatok folyama.

2 tipp: Szokások és reflexek

Figyeld meg magad, amikor jól megy az írás! Vagy emlékezz vissza azokra az időszakokra, amikor minden könnyedén ment! Volt-e valami, ami akkor segített a folyamatban?
Próbálj rendszeresíteni ezen körülmények közül néhányat. Lehet, hogy beválik egyfajta „feltételes reflex” kialakítása.
Ezt a cikket hajnalban, a kertben írom. Nekem mindig jobb, ha korán reggel látok neki az írásnak, és mindig inspirál, ha madárdalt hallok a közelemben. Van, aki viszont éjszaka aktív, és van, aki heavy metalt hallgatva tud belekezdeni az írásba. Az is lehet, hogy a kedvenc teásbögrédet markolva, egy kényelmes zugban kucorogva támadnak a legjobb ötleteid, amiket aztán csak papírra (vagy billentyűzetre) kell vetned. Egy ismerősöm akkor írja a legjobb novelláit, ha egy cukrászdában befal egy mennyei sütit. Ilyenkor akár egy szalvéta szélére is képes lejegyezni a gondolatait, olyan erősen beindul a fantáziája. Lehet, hogy annyi is elég, hogy minden nap pontosan 20:00-kor benyomod a számítógéped kapcsolóját, és már a monitor kékje – no meg a tudat, hogy innentől tisztán 2 órát rászánsz az írásra – is elég ahhoz, hogy minden mást elfeledve írni kezdj.
Próbálj ki több lehetőséget, kísérletezz, figyeld meg magad, és keresd az írás számára legoptimálisabb időpontokat, helyszíneket. Ezeket aztán alakítsd szokássá, rendszeresítsd, amennyire csak tudod. Így lesznek az íráshoz kapcsolódó „reflexeid”, amik azt sugallják az agyad kreatív része számára: „Most nyugodtan elindulhatsz!”

3 tipp: A jobb agyfélteke varázslatos hatása

Ha már az „agyad kreatív részét” említettem: hallottál már a jobb agyféltekés módszerről? Blogomon, a talentummobile.hu -n már többször beszámoltam arról, hogy miként segített nekem, és még sok-sok társamnak az írásban. Jobb agyféltekés kreatív írás trénerként elmondhatom, hogy némi agyintegráló gyakorlat tényleg segít abban, hogy bármikor írni kezdj. Ha még nem tudod, mi is ez, nézz utána! Addig is próbálj ki annyit, hogy például zenét hallgatsz írás előtt (és közben). Ne legyen érthető szövege – a szöveg befolyásolhatja a fantáziánkat. Ha bizonytalan vagy benne, hogy mi is legyen az, keress rá a videómegosztó portálon pl. az „epic music” kifejezésre – garantálom, hogy sok inspiráló zenét fogsz találni.

4 tipp: Inspiráció

Régóta írod már a regényed? Úgy érzed, már mindent beletettél, és ez az elakadásod oka? Itt az ideje a feltöltődésnek!
Az agyadnak egyszerűen szüksége van újabb és újabb benyomásokra ahhoz, hogy folyamatosan kreatív alkotásra legyen képes. Téged mi tölt fel? Egy kirándulás a szabadban? Egy pihenéssel, álmodozással eltöltött hétvége? Egy jó buli a haverokkal? Egy szép kiállítás, vagy egy jó koncert? Bármi is legyen az, engedd meg magadnak ezt a kis lazítást. Lehet, hogy egy fűszál rezdülésében, vagy a buli közepén egy idegen ember mozdulatában fogod megtalálni azt a kis lökést, ami tovább viszi a történeted. Pontosan sose lehet tudni, mi lesz az, de az esélyt meg kell adni a véletlennek, hogy működtesse a gépezeted.
A másik módja a benyomások gyűjtésének egyfajta „kutatás”. Ha mesét írok, igyekszem minden idegszálammal a gyerekekre hangolódni: figyelem, miként látják a világot, mi nevetteti meg őket, mitől lesznek szomorúak. Ha sci-fit írok, óhatatlanul belemerülök néhány tudományos filmbe. Ha romantikus a történetem, keresem a romantikát az engem körülvevő világban is. Nem ördöngösség ez, de elengedhetetlen egy bizonyos fajta plusz ráhangolódás, ha valóban színes történeteket szeretnél írni.

5 tipp: Ne írj!

Ha a fenti trükköket már mind bevetetted, és még mindig nem megy az írás, egyszerűen hagyd abba.
No, nem örökre, hanem tervszerűen, egy meghatározott időre, például egy hétre, vagy néhány napra.
Van, hogy önmagában a kényszerszünet is elég ahhoz, hogy újra feltámadjon benned a vágy, hogy újra érzed a billentyűzetet az ujjaid alatt, vagy halld a papíron sikló toll halk zörejét. Olyan ez, mint amikor hozzászoksz valamihez, például a kávézáshoz. Ha már napi négy csészével iszol, az ötödiknek semmi hatása nem lesz. De ha tartasz egy hét szünetet, utána már egy csésze fekete is elég lesz ahhoz, hogy felpezsdülj. Tarts szünetet, hogy érezd az írás utáni vágyat.
A kényszerszünet egy változata az is, amikor ugyan írsz, de valami teljesen mást, mint amit eddig. Sok írónál beválik, ha egyszerre több művön dolgozik. A nagy regény mellett egy-egy szünetben meg lehet írni néhány novellát, verset, blogbejegyzést vagy esszét. Ha más műfajjal foglalkozol, más stílust követsz egy pár napig, frissen fogsz tekinteni a művedre, amikor visszatérsz hozzá.

6 tipp: Nézz szembe magaddal!

Végül van egy olyan pont, amikor nincs más hátra, mint az őszinteség. Amikor már semmi nem segít, és egyáltalán nem kívánod az írást, akkor kell feltenni a kérdést: „Miért nem megy ez nekem?”
Vigyázz, ne ess a túl kritikus szemlélet csapdájába! Biztos, hogy nem az a jó válasz, hogy „Mert ehhez is tehetségtelen vagyok!” Ez csak egy menekülés, egy mentség, amit felhozol magad védelmére.
A valóságban a nagy elakadások mögött mindig van valami, a lelked mélyén meghúzódó probléma.
Ismertem olyan írót, aki képtelen volt egy jelenet megírására, mert egy régen elfelejtett, gyermekkori szituáció blokkolta az érzelmeit. Aztán egyszer „kiírta” magából a történteket, és a továbbiakban úgy patakzottak belőle a sztorik, mint a Niagara vízesés.
Ha valamit nagyon nem akarsz megírni, annak mindig oka van. Légy magaddal őszinte, és hidd el, az olvasóid meghálálják majd.

7 tipp: Hagyj időt magadnak!

Felfedezted már, mi a probléma, miért nem megy az írás? Mégsem tudsz még nekilátni a történetnek? Van, hogy csak az idő segít.
Előfordul, hogy az írással össze nem függő, külső események hátráltatnak. Lehet ilyen a gyász, születés, vagy más, általában érzelmi válság. Ilyenkor nincs más hátra: rendbe kell rakni az életnek azt a területét, ahol a probléma van, mert addig nem fog menni az írás sem. Ha rendbe nem hozható a helyzet, akkor viszont ki kell várni, amíg elcsendesül, leülepedik a belsődben minden. Ami fontos: tudatosítsd magadban, hogy ez csak átmeneti állapot, a célod az, hogy túljuss a válságon, és utána újra írhass.
Egyszer, amikor nagyon megbántottak, annyira dühös lettem, hogy az illetőről gyorsan írtam egy novellát. Természetesen virágnyelven, a történetet elemelve a valóságtól, annak a – számomra és az olvasók számára – fontos érzelmi és gondolati ívét hangsúlyozva. Bevallom, kellett egy pár nap, mire annyira kikristályosodott bennem a helyzet, hogy élvezhetően át tudjam adni, de végül az egyik legerősebb része lett ez a készülő regényemnek.
Máskor képtelen voltam erre, mert a vita, veszekedés olyankor jött, amikor teljesen felhőtlen és derűs részét kellet volna írnom a sztorinak – meséről volt szó – és nem tudtam felvenni a szükséges hangnemet feszülten. Ekkor próbáltam mást írni, illetve időt hagytam, hogy a helyzet tisztázódjék a való életben. Így tudtam csak visszatérni a meséimhez.
Ezért mondom: néha nincs más lehetőség: ki kell várni, hogy elvonuljon a vihar a fejünk fölül.

+1 tipp: Írj!

Lehet, hogy furcsának tűnik ez a legutolsó tanács, mégis azt kérem: fogadd meg!
Ha nem megy az írás, akkor is írj!
Haladj tovább a történettel, vagy írd meg a heti két novelládat még akkor is, ha úgy érzed, nem az igazi a végeredmény.
Sokszor láttam már olyat, hogy egyszerűen túl kritikus volt magával egyik-másik író. Amit ő nem talált elég jónak, azt az olvasók szerették, és élvezték. Olyan is előfordult, hogy két héttel később visszaolvasva a leírtakat, magam is elcsodálkoztam, hogy amit akkor „vérszegények” éreztem, mégis helytálló és frappáns volt. És persze olyan is volt, hogy teljesen át kellett írni az ilyenkor született részeket. Mégis próbáltam, írtam tovább, tartottam magam a kitűzött ütemtervhez.
Tudod miért? Mert azzal, hogy tovább haladsz, mindenképpen azt üzened magadnak: „Menni fog ez. Én író vagyok, és írok.”
És azzal ugye egyetértesz, hogy ennél fontosabb nincs is? 
                                                                                               Hegyesi - Kovács Katalin
Ez 56 embernek tetszik itt a blogon! 
35-en osztották meg a facebookon!
 


Kocsis Nagy Noémi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…