Ugrás a fő tartalomra

Országos Széchenyi Könyvtár: Őszi programok+új nyitvatartás


„Nekünk mégis Mohács kell…” – Szimpózium a mohácsi csata évfordulóján a Budai Várban

SZIMPÓZIUM
2015. augusztus 29. (13:00 – 18:00)

Mi is veszett ott tulajdonképpen 1526. augusztus 29-én…?
A szimpózium arra keresi a választ, hogy a korabeli források új nézőpontú elemzése és a modern tudományok (antropológia, sebészet, igazságügyi orvostan) alkalmazása választ adhat-e arra, hogy mi történhetett II. Lajossal és holttestével? Az előadók között megtalálható lesz sebész, patológus, antropológus, igazságügyi orvosszakértő, irodalomtörténész, klasszika filológus, történész és könyvtáros. A szimpóziumon való részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

A részletes program itt olvasható
„Mert szemben ülsz velem…” – 110 éve született Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra

KIÁLLÍTÁS
2015. szeptember 1– november 28.

Mert szemben ülsz velem… címmel nyílik kiállítás 2015. szeptember 1-jén 15 órakor az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a 110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra életébe enged betekintést. A részvétel ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
„A Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe”

RENDEZVÉNY
2015. szeptember 4–5–6.

Idén is megrendezik a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét a Budai Várban, a Szentháromság téren, melyre a szervezők nagy szeretettel várják az irodalom és kultúra kedvelőit! Pavilonunkban, az OSZK kiadványaival és egyéb érdekességekkel várjuk látogatóinkat.
Szeptember 5-én, szombaton 13.30-kor Földesi Ferenc, a Kézirattár vezetője A corvinák titkai címmel tart előadást Hunyadi Mátyáskönyvtáráról – korabeli nevén Bibliotheca Corviniana vagy Bibliotheca Augusta – az Alpoktól északra elterülő első reneszánsz fejedelmi bibliotékáról.

További részletek
„A királyi könyvtár – 35 corvina titkai hasonmások, képek, szövegek és filmek tükrében”

KIÁLLÍTÁS
2015. szeptember 27- ig

Szeptember végéig még láthatókiállításunk, melyen az OSZK-ban őrzött 35 corvina hiteles másolatai és a kódexekből származó pompás fotóanyag alapján képet alkothat a látogató a teljes egykori Corvina Könyvtárról, a részletes kísérőszövegek pedig feltárják előtte a Corvina történetét, nyitott kérdéseit, és bevezetik az egyes kódexek gazdag, titkokat rejtő világába. A belépés díjtalan!

További részletek
Kedves Olvasóink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2015. szeptember 1-jével megváltozik a nyitvatartási rendünk. Keddtől szombatig 10 és 19 óra között látogatható a könyvtár.

A további részletek a honlapunkon olvashatók.
Kiadói oldal 1: 

Kiadói oldal 2: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

Magyar szecesszió, Kós Károly

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com
A cikk semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Beleértve a cikk logikai felépítését is, mert erre is találtam példát! Köszönöm!

Halottak napján és a Reformáció Napján szeretnélek meglepni Benneteket kedves olvasóim, egy számomra oly kedves építész Kós Károly életművével. Hogy hogyan függ össze a kettő? Úgy, hogy Kós Károly áttért lutheránusról református vallásra, ami az erdélyi magyarság megmaradásának az egyik legfontosabb bástyája volt és ma is az.
A reformáció a Biblia nemzeti nyelvekre való lefordításával folytatódott, az után a bátor cselekedet után, amit Luther Márton tett, aki 1517. október 31.-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, tiltakozását fejezve ki a búcsúcédulák árusítása ellen, valamint kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát is.
Tulajdonképpen Kós Károly élete, még ha nem is volt ennyire harcos személyiség, mint Luther, abból a folytonos munkából áll, aminek c…