Ugrás a fő tartalomra

Könyvajánló: Városi Emese: Éva naplója

http://publioboox.com/hu_HU/eva-naploja1

Városi Emese, avagy Stephanie Ford, civil nevén Guthné Lovasi Tünde újabb regényét volt szerencsém elolvasni. A másik A Tündérhegy legendája volt, egy misztikus és izgalmas történet. Ez a könyv, amely 2008-ban a Tollinga Multikulturális Portál különdíját nyerte el regény kategóriában, az a fajta mű, mely a fotelhez szegez. Úgy vagyok azokkal a könyvekkel, amelyeket szeretek, hogy nem akarom "egy húzásra" elolvasni őket. Mindig tartogatom, félreteszem és bízom benne, hogy sohasem ér véget. 

Az Éva naplójával is így voltam. Egy átlagos, hétköznapi nő szenvedésekkel teli egy évét írja le, napló formájában, aprólékos részletességgel. Az utat a legsötétebb hétköznapokból, a megalázó helyzetekből, a szerencsés végkifejletig. A főszereplőt Szerencsés Évának hívják és tragikus sors jut neki. Miután fiatalkori szerelmével, akitől gyereket vár véletlenek folytán elsódródnak egymástól, egy másik férfi karjaiban keres vigaszt, aki gyerekével együtt felvállalja. Kezdetben Feri jó választásnak tűnik, mindaddig, amíg a poklok-poklát nem járja meg mellette: négy közös gyerek, éhezés, nyomor, terror. 

Olyan helyzetek, amelyeket nem csupán egy erkölcsileg lezüllött férfi mellett élhet meg egy nő, de nagy gazdagságban is. Nincs különbség, tán csak az élet színfalai mások. 
Hogy Éva a főszereplő, kinek nevében benne van az örök anyai sors, hogyan tud ebből a rettenetes helyzetből kilábalni, megszökni, a gyerekeinek egzisztenciát teremteni, enni adni, erről szól a regény. A gyerekeit nem hagyja magára, törékenysége ellenére mindenhova magával cipeli őket, mindent elvállal takarítást, óvodai munkát, kertgondozást, hogy megéljenek. Ami leginkább felkavart a regényben az a rész, amikor együtt koldulnak a huzatos aluljáróban, hogy összegyűjtsenek még kétszázezer forintot valamihez, amire nagyon nagy szükségük van. A regény végül izgalmas kimenetellel zárul, de nem úgy, ahogy vártuk. A jó benne az, hogy az író engedi továbbgondolni a történetet. 
Többet nem árulhatok el ebből a műből, örülök, hogy olvashattam! 
                                                                                                                     Kocsis Nagy Noémi


Kedves Olvasóim! 
Ha tetszett a könyvajánló, akkor kérlek kövessetek új írói oldalamon a facebookon. :) 
https://www.facebook.com/Kocsis-Nagy-No%C3%A9mi-%C3%ADr%C3%B3i-oldal-969419693145742/Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

Magyar szecesszió, Kós Károly

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com
A cikk semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Beleértve a cikk logikai felépítését is, mert erre is találtam példát! Köszönöm!

Halottak napján és a Reformáció Napján szeretnélek meglepni Benneteket kedves olvasóim, egy számomra oly kedves építész Kós Károly életművével. Hogy hogyan függ össze a kettő? Úgy, hogy Kós Károly áttért lutheránusról református vallásra, ami az erdélyi magyarság megmaradásának az egyik legfontosabb bástyája volt és ma is az.
A reformáció a Biblia nemzeti nyelvekre való lefordításával folytatódott, az után a bátor cselekedet után, amit Luther Márton tett, aki 1517. október 31.-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, tiltakozását fejezve ki a búcsúcédulák árusítása ellen, valamint kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát is.
Tulajdonképpen Kós Károly élete, még ha nem is volt ennyire harcos személyiség, mint Luther, abból a folytonos munkából áll, aminek c…