Ugrás a fő tartalomra

Vérfagyasztó bűnügy és sikolyok — Fenevadak Erdélyben

Kiadói oldal 1: 

Kiadói oldal 2: 

Artificium és Gerda Green könyvek szakmai oldal: 

Szabó Zsanett (forrás: MEDIUM, a Publio Kiadó blogja)
Ha egy jelzővel élhetnék, azt mondanám, hogy csúcsra pörgettük az ötödik Publio Írói Klubot, annyira jól éreztük magunkat, hogy az eredetileg tervezett 20:00 órás befejezés helyett volt, aki éjfélkor távozott a Müsziből. Az Írói Klub ezúttal is két részből állt, a blogturnésokkal való beszélgetést itt olvashatjátok el.
A klubest második részében GERDA GREEN — FENEVADAK ERDÉLYBEN című frissen megjelent krimijével kapcsolatban kérdeztem az írónőt, aki gondoskodott arról, hogy a krimi illusztrációinak kiállításával mondjon köszönetet Nyári Eszter grafikusművésznek a közös munkáért. A könyv rövid ismertetőjét itt lehet elolvasni.
Próbálom visszahozni a hangulatot azzal, hogy beillesztem ide a bemutató háttérzenéjét, de előre szólok, hogy a 134 perces track jóval tovább fog tartani, mint elolvasni ezt a posztot. :)
Gerda Green, azaz Kocsi Nagy Noémi saját bevallása szerint krimimániás volt már gyerekkorában is, máig szenvedélyesen rajong a nagy klasszikusokért mint Sir Arthur Conan Doyle, Agatha Christie, a kortársak közül Stephen King és Robin Cook a kedvencei.
Azt gondolom, hogy az írónak a kora és hazája krónikásának is kell lennie.
Az erdélyi születésű író 28 éve él Budapesten, így fontos volt számára, hogy a legkörültekintőbben írja le az események helyszínét, a székelyföldi Szovátát. “Nagyon fontos, hogy egy magyar író a saját környezetét, városát, országát mutassa be az olvasónak. Ezen felül nem bírok mindig elszakadni a művészettörténészi, tanári, tárlatvezetői énemtől, akinek feladata az ismeretterjesztés, amit rendkívül fontosnak tartok.” — emelte ki Noémi a beszélgetésben.
Beszéltünk arról is, hogy honnan szerzi az ihletet a könyveihez. Saját bevallása szerint 12 éves kora óta gyűjt háttérinfókat és figyeli a világ eseményeit, de már 10 éves korában rákapott gyászjelentések olvasására. Nézte a Kék fény című műsort és folyamatosan olvasta a rendőrségi híreket, ez a “hobbija” egyébként a mai napig kitart. Egy könyvet átlagosan két-három hónap alatt ír meg, amikor elkapja a gépszíj, nem tud leállni, ez érezhető lendületes történetmesélésén is.
Mindenkinek ajánljuk Noémi négy könyvét, melyek rövid ismertetőjét a címekre kattintva olvashatnak el az érdeklődők:
Fenevadak Erdélyben
Fény és förtelem
A kék macska
a Tündérherceg (novella)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…