Ugrás a fő tartalomra

Fenevadak a Müsziben Zemlényi-Kovács Zoltán cikke a könyvbemutatómról


Fenevadak a Müsziben

Tegnap este 6 órától a Müszi (Művészeti Szint alternatív szórakozóhely a Blahán) egy rejtett szegletén volt megrendezve Kocsis Nagy Noémi, alias Gerda Green Fenevadak Erdélyben című könyvének bemutatója. Nem véletlenül ott!

Egy nyikorgó XIX. század eleji lifttel lehetett csak feljutni a 60-as, 70-es évek retrofeelingjét őrző Müsziből ide. A rozsdás ajtóra feltehetően alvadt vérrel volt felírva, hogy hármat kell kopogni a liftesnek, akár csak egy rémregényben! Kopogtam is hármat, bár meglehetősen furcsálltam ezt az ódon várkastélyra emlékeztető megközelítési módot. Rövidesen a lift szívet remegtető zökkenéssel megérkezett, s a kísértetiesen csikorgó liftajtót egy rémisztően horrorisztikus külsejű liftes tárta ki. Remegve beléptem, de lehet, hogy rosszul tettem. De ekkor már késő volt! A tagbaszakadt liftes egy gyors mozdulattal behúzta a nyikorgó vasrácsot, s onnan többé nem volt menekvés! A dermesztő magányt árasztó klausztofóbiát teremtő szűk liftben a lassan pergő másodpercek óráknak tűntek. Kérdéses volt számomra, vajon kijutok-e valaha egyáltalán innen. Felérkezve jött azonban a feketeleves!
A liftből egy még lidércesebb, világítatlan helyre jutottam, ahol semmi sem volt kiírva, hogy mi merre van, így hát tapogatózni kényszerültem, és vakegér módjára a fény felé botorkálva jutottam el Gerda Green „Fenevadak Erdélyben” című harmadik, legújabb könyve bemutatójának helyszínére.
Először a mára már egyre ismertebb BTK, azaz Blogturné klub négy képviselője beszélt munkájukról. T.i. 22 népszerű könyvblogger összeállt, és újonnan megjelenő könyvekről írnak blogjaikon, ami pozitív hatással van a könyvek fogadtatására. Néha retro blogturnékat is rendeznek: már megjelent köteteket is górcső alá vesznek.
Gerda Green, azaz Kocsis Nagy Noémi ezúttal is feltűnően csinos volt – bár ez megszokott nála. Aki ismeri, tudja róla, ahol megjelenik, ott megfagy a levegő és minden szem rászegeződik!!! Beszélgetőtársaként Szabó Zsanett, a Publio kiadó „marketing fenevadja” méltatta Noémi a kiadónál megjelent műveit és persze a legújabbat is, melynek címe Fenevadak Erdélyben. Nem titok ugyanis, hogy Noémi – J. K. Rowlinghoz hasonlóan! – évekig hiábavalóan ostromolta a kiadókat, mire ráakadt a Publiora, akik örömmel kiadták első krimijét (Fény és förtelem), majd ennek folytatását (A kék macska) is.
Gerda sorozatának harmadik részének borítóját és hátborzongató grafikáit Nyári Eszter grafikusművész készítette, melyek közül néhány a könyvbemutatón is ki volt állítva Noémi feje felett.
A Fenevadakban a sorozat első két részében már megismert nyomozópáros, Báthory Olga és Szepesi Herold újabb kalandjairól olvashatunk, melyek nem ritkán vérfagyasztóak, s érzelmileg felkavaróak. Bár a krimi műfaj világszerte nagy népszerűségnek örvend, számomra furcsa, hogy egy rendezett családban élő kisgyermekes művészettörténész miért éppen a gyilkosságok cselekménye felgöngyölítésének izgalmában leli örömét, de Noémi ebben profi, ez volt mindig is titkolt vágya, ami mostanra megvalósult.
Lefelé már nem mertem lifttel menni…
zkz

Könyveim itt érhetők el:
Kiadói oldal 1: 

Kiadói oldal 2: 

Artificium és Gerda Green könyvek szakmai oldal: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

Magyar szecesszió, Kós Károly

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com
A cikk semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Beleértve a cikk logikai felépítését is, mert erre is találtam példát! Köszönöm!

Halottak napján és a Reformáció Napján szeretnélek meglepni Benneteket kedves olvasóim, egy számomra oly kedves építész Kós Károly életművével. Hogy hogyan függ össze a kettő? Úgy, hogy Kós Károly áttért lutheránusról református vallásra, ami az erdélyi magyarság megmaradásának az egyik legfontosabb bástyája volt és ma is az.
A reformáció a Biblia nemzeti nyelvekre való lefordításával folytatódott, az után a bátor cselekedet után, amit Luther Márton tett, aki 1517. október 31.-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, tiltakozását fejezve ki a búcsúcédulák árusítása ellen, valamint kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát is.
Tulajdonképpen Kós Károly élete, még ha nem is volt ennyire harcos személyiség, mint Luther, abból a folytonos munkából áll, aminek c…