Ugrás a fő tartalomra

Sepsiszentgyörgyi Művészeti Központ: Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin festőművészek kiállítása

A sepsiszentgyörgyi
ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT

tisztelettel meghívja Önt

2015. május 3-­án, 17 órára

KOSZTÁNDI JENŐ
és
KOSZTÁNDI B. KATALIN
festőművészek kiállításának megnyitójára

az Erdélyi Művészeti Központba (Olt u. 2.)

A vendégeket köszönti:
Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere

A művészeket üdvözli:
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának Elnöke

Megnyitóbeszédet mond:
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója

Közreműködik:
A Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese
és Kozma Orsolya, a Székely Mikó Kollégium diákja

A kiállítást rendezte: 
Vécsi Nagy Zoltán,
az Erdélyi Művészeti Központ vezetője


A tárlat megtekinthető: 

2015. május 4. és 31. között,

hétfő kivételével hétköznap 10-­től 17 óráig,

szombaton és vasárnap 10-­től 14 óráig.


Támogatók:

Szentgyörgy napok 2015

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Kovászna Megye Tanácsa

Bethlen Gábor Alapítvány

Székely Nemzeti Múzeum Alapítvány

RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsa

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

Magyar szecesszió, Kós Károly

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com
A cikk semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Beleértve a cikk logikai felépítését is, mert erre is találtam példát! Köszönöm!

Halottak napján és a Reformáció Napján szeretnélek meglepni Benneteket kedves olvasóim, egy számomra oly kedves építész Kós Károly életművével. Hogy hogyan függ össze a kettő? Úgy, hogy Kós Károly áttért lutheránusról református vallásra, ami az erdélyi magyarság megmaradásának az egyik legfontosabb bástyája volt és ma is az.
A reformáció a Biblia nemzeti nyelvekre való lefordításával folytatódott, az után a bátor cselekedet után, amit Luther Márton tett, aki 1517. október 31.-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, tiltakozását fejezve ki a búcsúcédulák árusítása ellen, valamint kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát is.
Tulajdonképpen Kós Károly élete, még ha nem is volt ennyire harcos személyiség, mint Luther, abból a folytonos munkából áll, aminek c…