Ugrás a fő tartalomra

OSZK (Országos Széchenyi Könyvtár) programok


OSZK hírlevél

BEKÖSZÖNTŐ
2015. április 20.

E levelünket azért kapta meg, mert e-mail címét Ön korábban valamilyen módon rendelkezésünkre bocsátotta. A jövőben havonta két-három alkalommal szeretnénk megosztani Önnel íly módon sok fontos információt könyvtárunk életéről. Amennyiben a hírlevél nem jelenik meg megfelelően, levelezőprogramjában engedélyeztetheti a képek megjelenését. Ha ezentúl nem szeretné megkapni hírlevelünket, kérjük, kattintson a levél alján található leiratkozó linkre.
Magyarok a Kaukázusban

KIÁLLÍTÁS
2015. április 21. 16.30

2015. április 21-én 16.30-kor nyílik a Magyarok a Kaukázusban. A kaukázusi őshaza kutatása a XIX. században című kiállítás. A 19. század során meglehetősen sokak meggyőződése volt, hogy a Kaukázus völgyeiben hátra maradt ősmagyarok a korban is fellelhetők voltak, s e gondolat alapján a régió számos etnikumát a magyarral azonosnak, vagy legalábbis a magyarság legközelebbi rokonainak tartották.
További részletek
A Nemzeti Színház testéről és lelkéről

KIÁLLÍTÁS
2015. április 23. 16.00

A Nemzeti Színház testéről és lelkéről. A Blaha Lujza téri Nemzeti Színház lebontásának 50. évfordulójára emlékező kamarakiállításunk megnyitója a Színháztörténeti Tár katalógusfolyosóján. A kiállítás 2015. május 23-ig látogatható.
További részletek
KönyvTÁRlat: Háború és háborúellenesség

RENDEZVÉNY
2015. április 23. 16.30

KönyvTÁRlat című irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatunk témája április 23-án a háború és háborúellenesség lesz. A programban Balázs Eszter történész A háború és az értelmiség, valamint Tverdota György irodalomtörténész Babits Mihály béke és háború közt címmel tart előadást. Minikiállítás: első kiadások, kézirattári különlegességek. Műsor: a Dzsindzsa együttes koncertje.
További részletek

Kérjük, hogy csatlakozzon egyre népszerűbb kulturális sorozatunkhoz a közösségi médiában is! Miért érdemes csatlakozni? A KönyvTÁRlat Facebook csoportjába meghívhatja ismerőseit, képeket, videókat tölthet fel, továbbá leírhatja, tetszett-e az előadás. Építő kritikáit a csoport tagjai megbeszélhetik, programjaink szervezésénél pedig a javaslatokat és a vita tanulságait lehetőség szerint figyelembe vesszük. A szervezők sehol máshol nem publikált elektronikus dokumentumokat is rendszeresen közzé tesznek aKönyvTÁRlat csoportban!
Corvina Augusta

KÖNYVBEMUTATÓ
2015. április 28. 17.00

A wolfenbütteli Herzog August Könyvtárban őrzött 9 corvinát feldolgozó elegáns kivitelű és gazdag képanyagú angol és német nyelvű katalógus és tanulmánykötet, díszalbum bemutatója az OSZK 516-os tanácstermében. A beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatón részt vesznek a szerzők: Regina Cermann, Zsupán Edina, Mikó Árpád, Zsoldos Endre. Moderátor: Földesi Ferenc. Meghívott vendég: Madas Edit.
További részletek
OSZK - Harminc éve a Várban

RENDEZVÉNY
2015. április 29. 15.00

Harminc esztendővel ezelőtt, 1985 áprilisában nyitotta meg kapuit az Országos Széchényi Könyvtár új helyén, a budai várban. A 15 órakor kezdődő programban a nemzeti könyvtár korábbi munkatársai emlékeznek vissza a költözésre. Az ezt követő kötetlen beszélgetés keretében a naphoz kapcsolódó minitárlatunkat is megtekinthetik a vendégek.
További részletek

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…