Ugrás a fő tartalomra

Az Országos Széchenyi Könyvtár programjai: Páncél és fátyol, női szerepek és irodalmi sztereotípiák

Az Országos Széchényi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és partnerét Válság és Újítás: Azok a tízes évek...címet viselő irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatának márciusi estjére, mely a női szerepkörök 19. század folyamán és a 20. század fordulóján bekövetkező változásait és annak társadalomra tett hatásait tárja fel.
A 19. századi gazdasági fejlődés, majd az I. világháború okozta kulturális és társadalmi változások a női szerepek és identitás, valamint a nők helyzete megítélésének átalakulását vonták maguk után. Nőegyesületek és női lapok keltek életre és szálltak síkra a nők választójogáért, az egyenlő oktatásért és a munkavállalási jog kiterjesztéséért. 
Az est két szakértő előadója ezen izgalmas időszak emblematikus nőalakjai közül idéz fel néhányat. Császtvay Tünde irodalomtörténész, a Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese Szendrey Júlia, Jászai Mari, Fedák Sári és Vészi Margit példáján keresztül, valamint a nőmozgalmak és a női prostitúció bemutatásával tárja fel a női szerepváltozás folyamatát. Zsadányi Edit irodalomtörténész , az ELTE oktatója pedig Kaffka Margit, Ritoók Emma és Kosáryné Réz Lola műveit vizsgálva enged bepillantást a női alkotás lélektanába, és az irodalmi modernséghez történő hozzájárulásukba.
Az estet megnyitó produkció, melyből egy 40 perces részletet láthat a kedves látogató, Kálmán Imre 1915-ös világhírű operettje, A Csárdáskirálynő megszületésében és történetében egyszerre tükröződik a korszak valósága és illúziói. A Budapesti Operettszínház népszerű előadása visszatér az ősváltozathoz, miközben a szövegkönyv stílusának modernizálásával eleget tesz a kortárs színház kívánalmainak.
A programot kísérő minikiállítás során eredeti kéziratok és fotók kerülnek bemutatásra.
Időpont: 2015. március 19. 16.30
Helyszín: I. kerület, Budavári Palota F épület, VI. emeleti Díszterem
További információkért kérjük kattintson ide: http://www.oszk.hu/rendezvenyek_hu/pancel-es-fatyol
A belépés díjtalan!
Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár az Országos Széchényi Könyvtár vezetősége!
Az Országos Széchényi Könyvtár Válság és Újítás. Azok a tízes évek… címet viselő 2014–2015. évi irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatának márciusi estje a női szerepkörök 19. és 20. század fordulóján bekövetkező változásait és annak társadalomra tett hatásait tárja fel.
A 19. századi gazdasági fejlődés, majd az I. világháború okozta kulturális és társadalmi változások a női szerepek és a női identitás, valamint a nők helyzete megítélésének átalakulását vonták maguk után. Nőegyesületek és női lapok keltek életre és szálltak síkra a nők választójogáért, a nők esélyegyenlőségért az oktatásban és a munkavállalási jog kiterjesztésért. A korszak növekvő számban alkotó nőművészei, nőírói rendhagyó szerepük és munkásságuk révén a társadalmi-kulturális megújulás részesei, tükrözői és alakítói lettek.

Időpont: 2015. március 19. 16.30
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet, Díszterem
A nap programja:
  • 16.30: Részletek A Csárdáskirálynőből a Budapesti Operettszínház énekeseinek előadásában
  • 17.30: Császtvay Tünde: Nem hétköznapi nők – modern női szerepek a XIX. században és a századfordulón
  • 18.20: Zsadányi Edit: Női írók, női művészek
  • Kiállítás: eredeti kéziratok, fotográfiák, első kiadások, dedikált példányok.
Az est két szakértő előadója ennek az izgalmas időszaknak az emblematikus nőalakjai közül idéz fel néhányat. Császtvay Tünde irodalomtörténész, a Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese Szendrey Júlia, Jászai Mari, Fedák Sári és Vészi Margit példáján keresztül, valamint a nőmozgalmak és a női prostitúció bemutatásával tárja fel a női szerepváltozás folyamatát. Zsadányi Edit irodalomtörténész, az ELTE oktatója pedig Kaffka Margit, Ritoók Emma és Kosáryné Réz Lola műveit vizsgálva enged bepillantást a női alkotás lélektanába, és e nőíróknak az irodalmi modernséghez történő hozzájárulásába.
Az estet megnyitó produkció, Kálmán Imre 1915-ös világhírű operettje, A Csárdáskirálynő megszületésében és történetében egyszerre tükröződik a korszak valósága és illúziói. A Budapesti Operettszínház népszerű előadása visszatér az ősváltozathoz, miközben a szövegkönyv stílusának modernizálásával eleget tesz a kortárs színház kívánalmainak.
A programot kísérő minikiállítás eredeti kéziratokkal és fotókkal, valamint első kiadásokkal kelti életre e rendkívüli nőalakokat: csak ezen az estén megtekinthető lesz többek között Szendrey Júlia naplója és versei, Fedák Sári és Jászai Mari önéletrajza, Kaffka Margit, Ritoók Emma, Kosáryné Réz Lola és Vészi Margit levelei és műveik első kiadásai.
A részvétel az NKA támogatásnak köszönhetően ingyenes!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…