Ugrás a fő tartalomra

Farkas György festőművész (1911-1995) a Dohnányi-villában készült alkotásainak kiállításaTisztelettel meghívom/meghívlak Farkas György festőművész,
Festmények a Dohnányi-villából című emlékkiállítására.

Megnyitó időpontja: 2015. március 3-án kedd 17 óra.
Helyszíne: Márkus- villa, 1021. Hűvösvölgyi út 85. , Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A kiállítás március 3-tól március 31-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében:
hétfő és szerda 12-18 óra,
kedd és péntek  10-16 óra.


A kiállítást megnyitja Benkő Cs. Gyula festőművész.


A kiállítás a festőművész Dohnányi-villában készült alkotásait mutatja be.
Budai tájképek, Dunakanyar, városok: Budapest, Veszprém, Szentendre, Varsó 1945.
Portrék, nagyrészt eddig még ismeretlen személyekről, szerencsés lenne, ha valakit a látogatók felismernének.
 A művész Egy faun délutánja” című festménye, a képen Nizsinszkij, a világ egyik legkiválóbb tánczsenije látható, aki élt  a kiállítás helyszínén, a Márkus-villában.
Természetesen a művész alkotásaira jellemző absztrakt festmények és kollázsok sem hiányozhatnak a tárlatról. Farkas György által tervezett kerámiákat is láthatják a megnyitó résztvevői.
Januárban a San Marco Galériában bemutatott anyagból itt most egy mű sem szerepel, így az óbudai kiállítás látogatói számára is újdonság lesz ez a tárlat.

Farkas Györgyről és művészetéről a www.farkasgallery.com lapon informálódhat.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Nyék - Kuruc Egyesület rendezvényén.

Üdvözlettel:
Kovács Gábor Zoltán

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…

Magyar szecesszió, Kós Károly

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com
A cikk semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Beleértve a cikk logikai felépítését is, mert erre is találtam példát! Köszönöm!

Halottak napján és a Reformáció Napján szeretnélek meglepni Benneteket kedves olvasóim, egy számomra oly kedves építész Kós Károly életművével. Hogy hogyan függ össze a kettő? Úgy, hogy Kós Károly áttért lutheránusról református vallásra, ami az erdélyi magyarság megmaradásának az egyik legfontosabb bástyája volt és ma is az.
A reformáció a Biblia nemzeti nyelvekre való lefordításával folytatódott, az után a bátor cselekedet után, amit Luther Márton tett, aki 1517. október 31.-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, tiltakozását fejezve ki a búcsúcédulák árusítása ellen, valamint kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételből álló vitairatát is.
Tulajdonképpen Kós Károly élete, még ha nem is volt ennyire harcos személyiség, mint Luther, abból a folytonos munkából áll, aminek c…