Ugrás a fő tartalomra

Farkas György festőművész (1911-1995) a Dohnányi-villában készült alkotásainak kiállításaTisztelettel meghívom/meghívlak Farkas György festőművész,
Festmények a Dohnányi-villából című emlékkiállítására.

Megnyitó időpontja: 2015. március 3-án kedd 17 óra.
Helyszíne: Márkus- villa, 1021. Hűvösvölgyi út 85. , Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A kiállítás március 3-tól március 31-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében:
hétfő és szerda 12-18 óra,
kedd és péntek  10-16 óra.


A kiállítást megnyitja Benkő Cs. Gyula festőművész.


A kiállítás a festőművész Dohnányi-villában készült alkotásait mutatja be.
Budai tájképek, Dunakanyar, városok: Budapest, Veszprém, Szentendre, Varsó 1945.
Portrék, nagyrészt eddig még ismeretlen személyekről, szerencsés lenne, ha valakit a látogatók felismernének.
 A művész Egy faun délutánja” című festménye, a képen Nizsinszkij, a világ egyik legkiválóbb tánczsenije látható, aki élt  a kiállítás helyszínén, a Márkus-villában.
Természetesen a művész alkotásaira jellemző absztrakt festmények és kollázsok sem hiányozhatnak a tárlatról. Farkas György által tervezett kerámiákat is láthatják a megnyitó résztvevői.
Januárban a San Marco Galériában bemutatott anyagból itt most egy mű sem szerepel, így az óbudai kiállítás látogatói számára is újdonság lesz ez a tárlat.

Farkas Györgyről és művészetéről a www.farkasgallery.com lapon informálódhat.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Nyék - Kuruc Egyesület rendezvényén.

Üdvözlettel:
Kovács Gábor Zoltán

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…