Ugrás a fő tartalomra

A kék macska könyvbemutató: Publio Kiadó&Artificium és Gerda Green könyvek együttműködése, KREA Karácsony képes összefoglalóA kék macska könyvbemutató: 2014. december 10. Helyszín: Polihisztor Könyvesbolt. Fotó: Szabó Zsanett. Minden jog fenntartva! 
A kék macska könyvbemutató: 2014. december 10. Helyszín: Polihisztor Könyvesbolt. Fotó: Szabó Zsanett. Minden jog fenntartva! 


Ünnepélyes keretek között zajlott le Gerda Green: A kék macska című krimijének a bemutatója 2014. december 10-én. A helyszín a Polihisztor Könyvesbolt volt, amelyik első ízben adott helyt a Publio szerzői közül Gerda Greenek, hogy a könyvesboltban bemutatkozzék. A felemelő pillanatot és vidám hangulatot Csoma Gergely szobrászművész, néprajzkutató szavai tették felejthetetlenné, aki a krimi fordulatairól, Olga és Herold nyomozópáros munkájáról, a bűnözők kimeríthetetlen pénzéhségéről beszélt. Akiket érdekes módon sem a zenei, sem a kulturális témák nem hoznak lázba. Továbbá említést tett a borona házban, az erdőben lakó jóságos asszonyról és a kék macska misztikus szerepéről a történetben. Egyúttal megismerkedhettek Bölecz Lilla grafikus borítóival, illusztrációjával és plakátjával, amit a könyvhöz készített. A szép számmal összegyűlt hallgatóság kiválóan érezte magát, boldogan vitték A kék macska példányait, melyet Gerda Green dedikált nekik. 

A kék macska könyvbemutató: 2014. december 10. Helyszín: Polihisztor Könyvesbolt. Fotó: Szabó Zsanett. Minden jog fenntartva! 

Három nap múlva a KREA Kortárs Művészeti Iskola szokásos karácsonyi vásárán újból találkozhattak az olvasók nem csak a hallgatók munkáival, de izgalmas workshopokban vehettek részt Gulyás Judit textilművésszel, találkozhattak Seidl Mika képzőművészeti alkotásaival, vagy Matiz Aliz enteriőr designer munkáival és Gerda Green krimiíró is ott volt, aki a vásárra elhozta két művét a Fény és förtelmet és A kék macskát. A rendezvény fényképeit Filep Krisztina fotóművész készítette. A levegőt forralt bor, fahéj, vanília, csodálatos, a hallgatók és tanárok által készített sütemény kreációk illata töltötte be. Csengő kacajok és önfeledt zsibongás hangjaitól vált izgalmassá a rendezvény. 
                                                                                                Kocsis Nagy NoémiGerda Green: Fény és förtelem és A kék macska könyvek. KREA Karácsony. 2014. december 13. Fotó: Kocsis Nagy Noémi. Minden jog fenntartva!Gerda Green: Fény és förtelem és A kék macska. Helyszín: KREA Kortárs Művészeti Iskola, 2014. december 13. Fotó: Filep Krisztina. Minden jog fenntartva!Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar (nép) mese napja, megteremtője: Benedek Elek és A só meséje

Életem egyik legnagyobb élménye, példaképe Benedek Elek  (Kisbacon, 1859. szeptember 30.- Kisbacon, 1929. augusztus 17.) magyar író, újságíró, országgyűlési képviselő életműve. Születésének 106. évfordulóján emlékezzünk meg mi is róla. Eszmélésem, amelynek fontos részei voltak a népmesék, úgy három-négy éves koromra tehető, amikor a szüleim, nagyszüleim felolvasásban hallgattam a meséket, amelyeket írt. Később, amikor hat évesen már magam is ismertem a betűket, rongyosra olvastam az otthon lévő mesegyűjteményeit, ráadásul iskolánk falán ott volt kitéveaz arcképe . Nekem ő volt a "jóságos Elek apó" a nagyapák archetípusa. Álmodozásaim közben oda-oda néztem órán is, minduntalan történetein és varázslatos személyiségén gondolkoztam, amit nekem és más gyerekeknek, osztálytásaimnak is jelentett. Olyan klasszikusai, mint a Hammas Gyurka, A hazug legény, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, a Furulyás Palkó, A béka-királykisasszony, a Csali mese, A csillagszemű juhász, A pel…

Magyar szecesszió, Lechner Ödön

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.comA szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül! Lechner Ödön  (1845. Augusztus 27, Pest – 1914. Június 10, Budapest) a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának legkiemelkedőbb magyar építésze. Két kulcskifejezéssel szoktuk őt jellemezni: a nemzetiépítőstílus kifejezője vagy a magyaros szecesszió kitalálója vagy atyja, ahogy előszeretettel nevezik sok szakkönyvben.
Általánosságban úgy jellemezhetjük, hogy alkotó évei kezdetén historikus és eklektikus stílusban tervezett, majd a modernebb önkifejezést tartotta szem előtt és az egyéni formanyelv kialakítására törekedett. A teljesség igénye nélkül, lévén, hogy szövegünk tananyag, szeretnénk a legfontosabb, vagy érdekesebb műveit megemlíteni, a historizálásból kiszabadult kezdetektől, a már-már art decoba hajló későszecessziós példákig.
A történeti stílusok elhagyásával Lechner Ödön a népművészetből átvett ornamentális motívumokat kezdte el használni. Egyes indus…

Art Nouveau, Jugendstil, Szecesszió, Wiener Werkstätte

Copyright © 2015. artificium-artis.blogspot.com  
A szöveg semmilyen részlete nem használható fel a szerző engedélye nélkül!
Art Nouveau
Az Art Nouveau Európából ered és elsősorban Franciaországból, ahogy a neve is tükrözi. Egyetemesen kialakuló stílusról van szó, amely elsősorban az 1880-as évekhez köthető, e kontinens több országában jelen van és jelentése új művészet. Ihletője az Arts and Crafts mozgalom, lényege pedig az, hogy eltávolodik a historizmustól és egy teljesen új, modern irányvonalat képvisel. Az Art Nouveau nemzetközi stílus, így szinte minden országban, ahol ebben a szellemben alkottak, építkeztek, megvan rá a megfelelő elnevezés.
Az Art Nouveau kifejezés magába foglal egyfajta nemzetközi filozófiát is, művészeti stílust az építészetben és az alkalmazott művészetekben. Az irányzat valódi időtartama 1890 és 1910 közé tehető. Franciaországban Artnouveau-nak, új művészetnek, NémetországbanJugendstil-nek, ifjú, fiatal stílusnak, Olaszországban Stile floreale-nak, azaz virágos…